سیستم استارت بدون کلید (keyless start) چیست؟

با بهرام خودرو همراه باشید تا شما را با سیستم استارت بدون کلید (Keyless Start) آشنا کنیم

این روزها شاهد فراگیر شدن سیستم هایی هستیم که نقش کلید خودرو را بسیار کمرنگ می کنند، سیستم هایی که در غیاب سوئیچ به شما این امکان را می دهند تا درب های خودرو را باز کنید و موتور را استارت بزنید.

سیستم کی لس (Keyless Entry) در کنترل درب خودرو، استارت موتور، شیشه ها، درب صندوف عقب و قسمت هایی که در امنیت خودرو دخیلند نقش مهمی ایفا می کند و در گروه تکنولوژی های امنیتی خودرو جای می گیرد. با وجود کی لس دیگر نیازی نیست برای باز کردن درب خودرو، کلید به همراه داشته باشید حتی موتور را هم می شود بدون کلید استارت زد. جایگزین سوئیچ در سیستم های کی لس یک ریموت کنترلی است.

سیستم کی لس استارتر در سال 1982 برای اولین بار در خودروهای فرانسوی رنو فیوگو مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن خودروهای شرکت جنرال موتورز نیز از این تکنولوژی استفاده کردند. یکی از امکانات جدید خودروهای امروزی سیستم استارت بدون کلید (Keyless Entry)  است که که امکان قفل یا باز کردن در های خودرو و همچنین استارت موتور را بدون نیاز به استفاده از کلید، فراهم می کند.

سیستم کی لس استارتر با استفاده از امواج رادیویی، یک سری امواج را با کد‌های مشخص از سوئیچ خودرو به سنسور ایموبلایزر (دزدگیر) خودرو می فرستد. عملکرد این سیستم قفل کننده الکترونیکی طوری است که راننده با به همراه داشتن سوئیچ یا کارت هوشمند وقتی به فاصله یک متری خودرو برسد ، قفل در‌ها به صورت اتوماتیک باز شده و بعد وارد شدن به خودرو راننده می‌تواند با فشاردادن دکمه استارت و نگه داشتن پدال ترمز خودرو خود را روشن کند.

سیستم کی لس برای ورود بدون سوئیچ (Remote Keyless Entry)
آنچه تحت نام کی لس شناخته می شود دارای دو نوع است. نمونه اول که ورود بدون سوئیچ (RKE) نام دارد تنها به شما این امکان را می دهد که درب خودرو را باز و بسته کرده و آلارم ها را در مواقع اضطراری بشنوید.

برد این دستگاه ها اگرچه در سال های اولیه تنها به 25 متر می رسید اما امرزه بیش از 100 متر را پشتیبانی می کنند. برای باز کردن درب خودرو نیازی به فشردن کلید ها نیست، کافی است راننده درحالی که ریموت را در جیب دارد به خودرو نزدیک شود، در این حالت با رسیدن به یک متری خودرو درب راننده باز خواهد شد و با دور شدن از خودرو (بیش از دو متر) درب ها قفل می گردند. علاوه بر این با فشردن دکمه های تعبیه شده بر روی دستگیره ها نیز امکان باز و بسته کردن درب ها وجود دارد. به لطف مجهز شدن دستگیره ها به چراغ، با نزدیک شدن به خودرو اطراف دستگیره روشن می شود و آسان تر می توانید در مناطق تاریک دکمه مذکور را تشخیص دهید. اگر مایل نیستید درب ها به صورت خودکار باز شوند کافی است از طریق ریموت آنها را قفل نمایید با این کار درب خودرو تنها درصورتی باز خواهد شد که دکمه ریموت را فشار دهید. چه ریموت درون کیفتان باشد چه در دست یا جیب لباس، گیرنده های موجود، وجود ریموت را تشخیص داده و دستورات شما را اجرا می کنند. با وجود RKE، شب ها یا زمانی که دستتان پر باشد یا هنگام بارش برف و باراناز چرخاندن کلید خلاص خواهید شد!

دکمه آلارم (Panic) بر روی چنین ریموت هایی تعبیه شده است بنابراین زمانی که محل پارک خودرو را در شلوغی گم می کنید کافی است با فشار دادن این دکمه و شنیدن همزمان آژیر و مشاهده چراغ های فلاشر چشمک زن اتومبیلتان را پیدا کنید.


سیستم کی لس برای ورود بدون سوئیچ، ممکن است تنها قادر به باز کردن درب راننده باشد (Single-Door Remote) یا تمام درب های خودرو به اضافه باک بنزین (Multi-Door Remote) را باز کند. اگرچه نمونه دوم مفیدتر است با این حال نمونه اول ایمن تر شناخته می شود. RKE ممکن است استاندارد (Standard Model Keyless) باشد و تنها امکان باز و بسته کردن درب و پخش هشدار را در اختیارتان قرار دهد یا این که پیجر مدل بوده (Pager Model Keyless) و اطلاعاتی همچون ولتاژ باتری و دمای داخلی خودرو را نیز اطلاع رسانی نماید. برد کی لس ها متفاوت است، نمونه هایی با برد های بیشتر امکان کنترل خودرو را در فاصله هایی دورتر به شما می دهند اما تخلیه سریع تر باتری را به همراه خواهند داشت.

کی لس پسیو (Passive Keyless Entry)

keyless start
نمونه دوم کی لس ها که پسیو هستند (PKE) که با نام کلید هوشمند (Smart Key) هم شناخته می شوند و از آنجایی که بدون دخالت دست کارشان را انجام می دهند به کلید های هندزفری (Hands-Free Key) هم معروفند. وجود ترانسپوندرها (Transponder) بر روی ریموت، باتری را از این کی لس ها حذف کرده است. در این نوع کی لس ها ضمن این که امکان باز و بسته کردن درب های خودرو میسر است کنترل موتور نیز در اختیار شماست.

با نزدیک شدت به خودرو درب باز می شود، زمانی که درب باز شد و وارد خودرو شدید با یکبار فشردن کلید استارت برق ای سی سی  (ACC) یا همان برق تجهیزات جانبی همچون رادیو روشن می شود اگر بار دیگر دکمه استارت را فشار دهید در حالت روشن (ON) قرار می گیرد، و زمانی که برای بار سوم کلید استارت به همراه پدال ترمز را می گیرید موتور روشن می شود. شما می توانید از راه دور قبل از ورود به خودرو، استارت زده و موتور را روشن کنید تا گرم شود، این کار در روز های زمستان بسیار کاربردی است. مدتی پس از حرکت شاهد قفل شدن اتوماتیک درب ها خواهیم بود، ممکن است با طی مسافتی مشخص درب ها قفل شوند. با گرفتن اولین ترمز، زمانی که خودرو را خاموش می کنید قفل ها خودکار باز می شوند.

امنیت خودرو با این سیستم های کی لس خیلی بالاست، سارق بدون کلید نمی تواند در را باز کند، اگر دست به دامان روش های دیگر همچون شکستن شیشه شود باز هم نخواهد توانست خودرو را روشن کند. فرض می کنیم زمانی که شما برای لحظاتی خودروی خودتان را با موتور را روشن ترک کنید و سارق وارد اتومبیل شود، چنانچه تا 60 ثانیه ریموت خودرو، شناسایی نشود موتور خاموش خواهد شد علاوه بر این وارد شدن به زور حتما با صدای آژیر همراه خواهد و پیامکی در این زمینه در تلفن همراهتان دریافت خواهید کرد. حتی در ورژن های جدید، سیستم های کی لس از GPS پشتیبانی می کنند و  با سرقت خودرو امکان ردیابی وجود خواهد داشت.

در حالی که بیشتر کی لس هایی که از طرف کارخانه بر روی خودرو نصب می شوند (OEM) یکطرفه هستند (سیگنال تنها از ریموت به خودرو فرستاده می شود) اما نمونه هایی که توسط صاحبان خودرو قابل نصب می باشند (After Market) دوطرفه عمل می کنند، به این صورت که زمانی که ریموت را به قصد روشن کردن موتور فشار می دهید سیگنالی از خودرو دریافت می شود با این مضمون که خودرو با موفقیت روشن شد یا مثلا درب خودرو با موفقیت قفل گردید. هنگامی که در محل کار ناگهان به این فکر می افتید که آیا درب خودرو را قفل کرده بودید یا نه، با فشردن یک دکمه از ریموت کنترل این نوع کی لس ها وضعیت خودرو به شما نشان داده خواهد شد.

keyless start
کی لس های دارای حافظه (Remote Key Memory) از دیگر نمونه های جدید هستند که به راننده این امکان را می دهند تا اطلاعاتی مثل وضعیت صندلی، زاویه آینه، صدای رادیو و مواردی از این قبیل را همانگونه که می خواهد مشخص کرده و در حافظه ذخیره نماید. اگر فرد دیگری سوار بر خودرو شود و صندلی و آینه را تغییر دهد با ورود مجدد راننده به محض این که درب را باز می کند تمام موارد به حالت پیشفرض بر می گردند. از آنجا که کی لس ها دارای زاپاس هستند هر فردی که از خودرو استفاده می کند می تواند اطلاعات پیشفرضش را در حافظه ثبت کرده تا به هنگام سوار شدن، صندلی، آینه و دیگر موارد همانگونه که مدنظرش است تنظیم شوند.

کی لس ها راهی برای حذف سوئیج و ایده ای برای رسیدن به خودرو هایی ایمن تر هستند، سهولت استفاده و قابلیت نصب بر روی تمام خودرو ها مزید بر علت شده تا سیستم کی لس هر روز فراگیر تر شود.

با وجود مزیت ها و سهولت کار راننده با سیستم کیلس استارتراز معایب این سیستم می توان به هک شدن کد سوئیچ، تمام شدن باتری ریموت و هزینه ی بالای تعمیر آن اشاره کرد.

با این حال در چند سال اخیر خودروسازان برای افزایش ایمنی این سیستم از چندین روش مختلف استفاده کرده‌اند. مثلا در برخی از خودرو‌ها جدید از چند کد استفاده می شود به طوری که سوئیچ این خودرو‌ها به صورت میانگین هربار بین ۳ تا ۸ کد را برای سنسور ایموبلایزر خودروارسال می‌کند که همین امر باعث افزایش ایمنی این سیستم شده است.

همچنین استفاده از الگو‌های قطب نما نیز باعث افزایش ایمنی این سیستم می شود به صورتی که با نزدیک شدن به خودرو و تغییر زاویه سوئیچ کد دستوری ایموبلایزر تغییر کرده و کد‌های مختلفی ارسال می شود.

3.1 11 votes
امتیازدهی به مقاله

نظرات کاربران
-->